La M Dental Clinic suntem convinsi ca educatia pacientului este foarte importanta in timpul tratamentului ortodontic. Din acest motiv dorim sa oferim pacientilor nostri sfaturi referitoare la igiena orala. Aflati mai multe despre tehnica de periaj, folosirea corecta a atei dentare in timpul tratamentului ortodontic cu bracket-uri și mentinerea aparatelor de contentie.
Periajul dentar
Folositi o periuta de dinti cu perii moi (soft). Incepeti periajul cu arcada superioara. Periati deasupra si dedesubtul bracket-urilor, folosind o miscare circulara. Apoi se perie interiorul si suprafetele ocluzale. Aceleasi instructiuni se aplica si la arcada inferioara.
Ata dentara
Trebuie sa utilizati ata dentara cerata, deoarece ata dentara necerata se rupe mai usor si se poate prinde in aparatul dentar. Se utilizeaza aproximativ 30 cm de ata dentara. Ata trebuie introdusa pe sub sarma aparatului dentar. Odata ce un capat al atei trece pe sub sarma aparatului dentar, acesta se prinde cu o mana iar celalalt capat cu cealalta mana. Ata se introduce intre dinti prin miscari usoare de "du-te vino", fara a impinge in gingie. Pentru a scoate ata, dati drumul unui capat si trageti de capatul celalalt. Apoi treceti la urmatorul spatiu interdentar.
Clatirea
Dupa ce ati terminat periajul dintilor si folosirea atei dentare, clatiti gura cu apa sau cu apa de gura. Clatirea cu apa de gura poate preveni aparitia inflamatilor gingivale si a iritatilor cauzate de aparatul ortodontic.
Periuta interdentara
Periuta interdentara este foarte utila pentru curatarea dintilor, bracket-urilor si gingiilor. Aceasta poate fi utilizata pentru curatarea dintilor si gingiilor sub arcul ortodontic si in jurul bracket-urilor. Utilizati acest dispozitiv incet si cu atentie, astfel incat sa nu deteriorati aparatul dentar.
Curatarea gutierei
In timpul fazei de contentie, este foarte important sa curatati gutiera de fiecare data cand va spalati pe dinti, deoarece pe aceasta se pot acumula bucati alimentare si placa.
Alimente de evitat
In prima saptamana, dupa aplicarea aparatului dentar este posibil sa apara o jena la nivelul dintilor, in consecinta va recomandam o dieta compusa din alimente moi, pana cand disconfortul dispare. Dupa ce jena dispare, puteti manca aproape orice cu exceptia: alimentelor dure (crusta de paine, nuci, dropsuri), alimente lipicioase (jeleuri, caramele). Aceste alimente pot deteriora bracket-urile si sarma. Puteti citi mai multe despre ce alimente trebuie evitate in sectiunea “alimente de evitat”.